Преглед 2014.

Кошаркашки клуб „Свети Ђорђе“ из Житишта завршио je 2014. годину као најуспешнију у историји клуба дугој 35 година. У години у којој су се низали успеси за успесима, руководство клуба анализирајући годишњи период, дошло је до закључка да се није могло теоретски остварити више него што је клуб остварио у овој години.

Понос клуба, пионирска екипа (1998. годиште) под вођством тренера Дарка Јосића, остварила је феноменалан успех освојивши треће место у Војводини, а пето у Србији! Кадетска екипа се са променљивим успехом такмичила се у квалитетним лигама КСС, а школа кошарке коју као тренер води професор Ненад Вигњевић, је функционисала на највишем нивоу као и секција ветерана.

Сениорска екипа је заузела шесто место у Првој лиги КСВ (група север) а у првом делу сезоне 2014/2015 заузима четврто место на табели. Спонзорски пул предвођен господином Стевом Кочалком, власником ДОО „Валор“, уз подршку неколико реномираних фирми kao што су „Персу“, „Беохемија“, „НИС-НИВ“, и уз свестрану подршку Спортског Савеза Општине Житиште створили су максималне услове за функционисање једног, може се слободно рећи, професионалног клуба. Прво место и улазак у Савезни ранг такмичења би се могао остварити, али се због недостатка одговарајуће хале у Житишту за сада од тог пројекта одустало. Невероватно је да је једно мало место као што је Житиште, у 2014. години, остварило резултате на индивидуалном плану везано за кошаркашки клуб које је цела спортска Србија признала.

Доскорашњи тренер Светог Ђорђа Небојша Видић направио је аранжман у Евролигашу „Локомотива- Кубан“ из Краснодара из Русије као тренер младог тима,  да би крајем године потписао уговор са још једним великаном руске кошарке „Красни октобар“ из Волвограда као помоћни тренер чувеном Дирку Бауерману, селектору Немачке репрезентације.

Марко Томић је био ангажован у шпанском прволигашу Ваљадолиду али је трансфер пропао због неких других околности. Најбољи играч пионирске екипе Бранислав Болозан је отишао из Светог Ђорђа у Италију у Латину, а Даниел Крстић је отишао у мађарску лигу где пружа добре игре.

Пионирска екипа са руководством клуба гостовала је славном шпанском клубу „Барселона“ пет дана, на позив бившег саиграча Дина Радончића који игра у том клубу, и одиграла је две пријатељске међународне утакмице са Хувентудом и Барселоном, а домаћин им је био прослављени бивши репрезентативац Зоран Савић.

Неколико играча од којих треба споменути Перу Слијепчевића завршило је на списковима пионирских репрезентација а доскорашњи спортски директор клуба Дарко Каран бивши играч и тренер Светог Ђорђа је именован за председника Кошаркашког Савеза Војводине.

Што је много много је, и од овог се вероватно више не може тако да је на руководству клуба тежак задатак да испред себе стави неке нове задатке и циљеве да би се наставио низ успеха. Занимљиво је рећи да клуб целокупну организацију заснива на истинским заљубљеницима у спорт без уплива политике и политичара у саму организацију.

На крају треба истаћи можда најбитнију чињеницу да су утакмице кошаркашког клуба „Свети Ђорђе“ максимално посећене од стане љубитеља коошаркашког спорта у Житишту и околине, тако да је сала ОШ „Свети Сава“ буквално тесна да прими све оне који желе да виде како битише један клуб великих манира у једном малом месту. Због те подршке руководство клуба се искрено захваљује на подршци уз обећање да ће се у Житишту и даље играти добра кошарка.


Затворено за коментаре