Историјат

  Прво убацивање лопте у обруч у Житишту забележено је 1957. године.али је требало више од две деценије, тачније 22 године, да Најсмитову игру и званично региструју и у лето 1979. године оснују Кошаркашки клуб “Пластика”. Иницијатори оснивања КК “Пластика” били су дотадашњи баскеташи: Пал Сич, Ранко Угреновић, Милан Дрљача. На њихову иницијативу Милан Мијатовић сазвао је Оснивачку скупштину клуба. Клубу је тада по најуспешнијем привредном колективу, дато име “Пластика”
  За првог председника клуба избран је Милан Мијатовић, а за чланове Управног одбора: Душан Кузман, Јово Мрђа, Јово Бабић, Милан Шупут, Нинослав Амижић и Ђорђе Илић. Оснивању клуба са искуством из Банатског Карађорђева значајан допринос су дали Ђуро Новаковић и Милан Плећаш Првих неколико тренинга водио је Милан Шупут, да би касније тај посао преузео Драган Дамјановић са помоћником Нинославом Амижићем. Спортска опрема за КК “Пластика” купљена је у Новом Саду у продавници “АС”, а средства за набавку опреме обезбедио је генерални спонзор клуба ДП “Пластика”. Опрему из Новог Сада до Житишта допремили су Милан Мијатовић и Ранко Угреновић. Ручни семафор, који постоји и данас, израдио је Војислав Новаковић -Војица. Прву пријатељску утакмицу КК “Пластика” је одиграла са КК “Карађорђево”. Упоредо са припремама и уигравањем играча текле су и припреме за вођење евиденције на утакмицама. Прве записничаре на утакмицама обучавао је Иван Зоретић из Зрењанина.
  У пролеће 1980. године КК “Пластика” је први пут стартовала у међуопштинској лиги Зрењанина, група “Југ”. Поразом у Српској Црњи од “Академца” кошаркаши “Пластике” су почели своје прво званично такмичење. У првом делу првенства заузето је 7. место, да би на крају дебитантске сезоне заузели 6. место. Шесто место у другом делу такмичења сврстало је прву сезону у категорију оних наступа “важно је учествовати”. Ипак, сваки овај наступ доносио је нова знања, уз поразе се и учило. Већ у првој години такмичења КК “Пластика” је стекла велико поверење суграђана тако да се број навијача из утакмице у утакмицу повећавао.
  Свуда где би гостовали клуб и играчи “Пластике” стицали су нове познанике и пријатеље. Улазак у Северно-банатску лигу – Зрењанин 1983. године био је нов изазов за играче, руководство клуба и тренера У новом друштву од 10 клубова КК “Пластика” је одржала реноме. У првом делу такмичења заузето је 5. место, да би сезона била завршена седмим местом на табели.
  Прву међународну утакмицу у историји Житишта КК “Пластика” је одиграла 16. августа 1983. Године са КК “Ђер” из Мађарске, са резулататом 53:55. У част прве међународне утакмице у општини Житиште на кошаркашком терену први пут је постављено озвучење, јарболи са државним заставама Мађарске и Југославије и извршена прозивка играча уз музику.
  Шест година после почетка званичног такмичења, 1985. године, КК “Пластика”, захваљујући доброј игри и стицајем околности, улази у Другу војвођанску лигу – група “Север” У вишем рангу такмичења није се губило време. Стандардно руководство клуба уз помоћ спонзора током 1986/87. године обезбедило је добре услове за рад клуба. Уз бројне младе телентоване играче и познато тренерско име, Душана Радојчића који је дао немерљив допринос у развоју кошаркашког спорта у нашем региону резултати нису изостали.
  У такмичарској 1989/1990. руководство и стручни штаб КК “Пластике” поставили су себи врло амбициозан задатак, освајање првог места и улазак у Прву војвођанску лигу. Овај циљ подржале су и ондашње власти. Клуб је финансијски консолидован. Дошла су нова појачања из КК “Комбината” и КК “Машинца” из Зрењанина Квалитет игре и резултати утакмица обећавали су пласман у највиши војвођански ранг. Последњу утакмицу првенства кошаркаши “Пластике” са КК “Русандом” нису успели да добију, па су се задовољили трећим местом у Другој војвођанској лиги Од тог тренутка почиње пропадање кошаркашког клуба “Пластика”, све мањим приливом финанскијких средстава, одласком и све ређим доласком играча са стране. Губила се утакмица за утакмицом, свега две победе. Млади играчи, међу њима и добар број старијих основаца, и поред свих напора нису могли да се изборе за опстанак у Другој војвођанској лиги, у групи “Север”. Крајем претходне сезоне комплетно руководство са тренерима подноси оставке.
  У најтежим данима по житиштанску кошарку, да се спаси оно што се спасити може – да клуб опстане, функције председника клуба прихвата се Драго Радиновић, који је уједно био и тренер. Функцију секретара преузео је Љубиша Давидовић. 1991.год. испадањем и из Друге војвођанске лиге, групе “Север”, КК “Пластика” почиње да се такмичи у Другој српској (летњој) лиги – група “Југ”. У годинама тешког преживљавања и борбе за опстанак Клубу су остали верни само његови навијачи.
  20. Фебруара 1994. на свечан начин је отворена школа кошарке. У првој години школу је похађало око седамдесетак основаца. После 4 године преживљавања КК “Пластика” се 1995 враћа у старо друштво, у Другу српску (летњу) лигу. Током 1997. и у годинама које су следиле, руководство Клуба посебну пажњу је посветило млађим категоријама играча. И док су кадети бележили успехе, првотимци КК “Пластике” су се борили за опстанак у регионалној лиги Зрењанин – Кикинда, група “Б”. Од 2000.младо руководство, са великим оптимизмом и вером у себе и играче, поставља врло амбициозан задатак – повратак у Другу српску лигу. Ово опредељење подржали су навијачи, а за његову реализацију, када је реч о финансијама, побринули су се бројни пријатељи Клуба, чиме је кошарка и званично постала “спорт број 1” у Житишту.
  У 2001.год. години поновног процвата житиштанске кошарке, на предлог верних навијача, Клуб је по трећи пут променио име. Уместо “Житиште” нови назив кошаркашког клуба постао је “Свети Ђорђе”. Након промене имена Клуб је добио и свој препознатљиви амблем. Последњих година Клуб се стабилизовао у врху Друге војвођанске лиге, групе “Север”, у којој важи за један од најугледнијих клубова по организацији, која далеко премашује овај ранг такмичења. Како сада ствари стоје у годинама које следе очекујемо само нове успехе „Светаца“. Па, срећно!